Wśród wielu zajęć prowadzonych w świetlicy szkolnej w ZPO nr 2 w roku szkolnym 2016/2017 znalazły się również zajęcia kulinarne.
6 marca 2018r. dzieci z klas Ia, Ib, Ic, IIa uczęszczające do świetlicy szkolnej, pod opieką Pani Beaty Ciesielskiej-Betlińskiej i Pani Joanny Bazyl uczestniczyły w zajęciach kulinarnych. W wesołej i swobodnej atmosferze dzieci przygotowywały soki wyciskane ze świeżych owoców oraz piekły gofry. Głównym celem zajęć jest rozwijanie zainteresowania uczniów sztuką gotowania i zdrowego żywienia. W czasie zajęć poruszone zostały m.in. tematy z BHP, wartości odżywcze warzyw i owoców, znaczenie mleka i jego przetworów oraz ich wartości odżywczych. Zajęcia sprawiły dzieciom wiele radości. Przekonały się, że samodzielnie przygotowany posiłek znacznie lepiej smakuje. Prowadzenie zajęć kulinarnych w świetlicy szkolnej przewidziane jest raz w miesiącu ze szczególnym nastawieniem na umiejętności praktyczne.