W Polsce oraz innych krajach Europy występowała ostatnio wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) podtypu H5N8. Główny Lekarz Weterynarii ostrzega, jak właściciele drobiu mogą zapobiegać przenoszeniu wirusa do swoich gospodarstw.
Jak czytamy w komunikacie Głównego Lekarza Weterynarii, należy zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji, a zwłaszcza:
- wstrzymać się od wypuszczania ptaków na wybieg i pozostawić je w budynkach, w których są utrzymywane;
- zabezpieczyć paszę przed dostępem dzikich zwierząt;
- nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
- stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
- stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.
Wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI) można rozpoznać po zwiększonej śmiertelności; znaczącym spadku pobierania paszy i wody; objawach nerwowych: drgawkach, skręcie szyi, paraliżu nóg i skrzydeł, niezborności ruchów; dusznościach, sinicy, wybroczynach, biegunkach i nagłym spadku nieśności. Podejrzenie wystąpienia w swoim gospodarstwie choroby zakaźnej drobiu powinno się bezzwłocznie zgłosić odpowiednim osobom i instytucjom (lekarz weterynarii prywatnej praktyki; powiatowy lekarz weterynarii; wójt, burmistrz lub prezydent miasta).
Wspomniana choroba wystąpiła dotychczas u ptaków dzikich lub u drobiu w Polsce, Chorwacji, Szwajcarii, Danii, Holandii, Austrii, Bułgarii, w Niemczech oraz na Węgrzech.