W piątek 13 października br. przedszkolaki z MPS nr 2 uczestniczyły w nietypowych eksperymentach.
Na samym początku dowiedziały się, czym jest skrobia i jak znaleźć ją w produktach spożywczych, jak: mąka ziemniaczana, ryż, kasza, czy też w gotowych produktach np. kisielu i kaszce błyskawicznej w proszku. Dodając do nich jodynę rozpuszczoną w wodzie mogły ustalić, czy produkty zawierają skrobię. Jeśli w produkcie zawarta była skrobia, jodyna barwiła go na fioletowo. Dzieci szukały także wody w startych ziemniakach. Wyciskały je przez gazę uzyskując mętny sok. Nie było to łatwe zadanie, ale przedszkolaki z całych sił starały się „osuszyć” to warzywo. Dla uzyskania ostatecznego efektu dzieci musiały jeszcze przefiltrować płyn za pomocą waty i lejka. Zapach wody z ziemniaków przypominał im zapach mąki ziemniaczanej, w której wcześniej odnalazły najwięcej skrobi. Dzięki tym zajęciom dzieci dowiedziały się, że nie zawsze to, co jest napisane na opakowaniu ulubionego deseru błyskawicznego, rzeczywiście się tam znajduje.
I.L.